Модератор на сесията Транспортна сигурност и свързаност на страните от Централна

...
Модератор на сесията Транспортна сигурност и свързаност на страните от Централна
Коментари Харесай

За зелен преход в транспорта трябва товарите да слязат от камионите

Модератор на сесията " Транспортна сигурност и съгласуваност на страните от Централна и Източна Европа. Устойчиви цели и планове " бе Илия Левков, ръководител на УС на Индустриален клъстер Електромобили (ИКЕМ). 

В полемиката участваха  Георги Гвоздейков , министър на превоза и известията, Андрей Новаков , член на групата на ЕНП в Екологичен потенциал, Димитър Савов , шеф на Дирекция " Национална транспортна политика ", МТС, Дина Цоневска, специалист от АПИ, Диян Димов , изпълнителен шеф на Порт Бургас, Емануел Мостакас , изпълнителен шеф на ГЕКТЕРНА, Никола Косев , шеф " Експлоатация " на БМФ Порт Бургас ЕАД, Васил Лясков , изпълнителен шеф на ПИМК Холдинг.

В началото думата взе транспортният министър Георги Гвоздейков, който съобщи, че зелена България е една цел, която би трябвало да реализираме всички и това е задачата на държавното управление, визията на Министерство на превоза и донякъде негова персонална идея.

Снимка: Иван Коловос

По думите му в идващите 7 година в България ще бъдат вложени над 1,5 милиарда лева в политики, свързани с транспортната съгласуваност, които са значими за възстановяване на климата и внедряване на така наречен зелени политики.

" Към 2026 година България би трябвало да приключи модернизацията на железопътния превоз, като бъде подновен подвижният състав, което ще направи екотранспортът, към който всички се стремим, доста по-модерен, наличен, ефикасен и удобен за всички нас, като общество. Над 600 млн. ще бъдат вложени по възстановяване на жп инфраструктурата,  като 1 милиарда лв. са напълно средствата от националния проект за възобновяване и резистентност. Като задачата е да бъдат достигнати по този начин мечтаните по-бързи скорости ", изясни Гвоздейков.

Според транспортния министър с подобряването на железопътната инфраструктура ще се обезпечи и сигурност на пътешестване и ще усъвършенства качеството на жп превоза, като цяло в страната. " Мога да кажа, че в тази посока би трябвало да мислим и за съществени вложения и в електрифицирането и основаване на опция за използване на зарядни станции от коли, както и основаване на условия за транспортна съгласуваност по обособените гари ", добави още Георги Гвоздейков.

Снимка: Иван Коловос

" В мое лице и в лицето на Министерство на превоза може да срещнете сериозен сътрудник, който ще поддържа всяка самодейност в тази посока. На последно място желая да пожелая триумф на форума, не спирайте да работите и да сбъдвате фантазиите си и знам, че един ден ще създадем България по-зелена страна ", приключи той.

След това думата имаше Андрей Новаков , член на групата на ЕНП в Екологичен потенциал, който акцентира, че бъдещето принадлежи на зеления цвят, който сплотява " чистите технологии, тези, които цапат малко, устройството развиване, тези, които пазят и оставят природата по-чиста, в сравнение с са я заварили ". Евродепутатът акцентира обаче, че не споделя утопичното мислене, че това бъдеще ще се случи незабавно, че няма да коства (пари и усилия) и че би трябвало да стане непременно без да се съобразяваме с околната среда.

Снимка: Иван Коловос

" Когато поставихме пред себе си извънредно амбициозните цели от Пакет " Подготвени за цел 55 ", нямаше война, нямаше COVID-19, нямаше инфлация и високи цени на енергоносителите и на горивата. Съвсем друга обстановка беше. Но би трябвало да се приспособяваме, защото задачата е да създадем промените по този начин, че хората да ги следват и да реализираме резултатите, които сме си сложили, а не да ги наложим на мощ ", посочи Новаков. И даде за образец, че хора, които мъчно се грижат за себе си и за фамилиите си, няма по какъв начин да ги накараш да се грижат за планетата.

Новаков призна, че е дал своя вот срещу възбраната за бензинови и дизелови коли от 2035 година Той самият карал хибрид и познавал качествата на електрическите автомобили, както и вярвал, че бъдещето принадлежи на тях. " Но повече имам вяра в пазара. В Екологичен потенциал да вземем за пример никой не е дал своя вот да се забранят черно-белите тв приемници, само че все пак всеки има пъстър. Това е по този начин, тъй като са по-добри и към този момент са по-достъпни. Същото би трябвало да стане и с колите - на пазарен принцип електрическите автомобили да бъдат конкурентни на дизеловите ", уверен е Новаков.

Снимка: Иван Коловос

Той сподели, че в границите на Трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T), която се преначертава един път на 10 година, в Екологичен потенциал са съумели да свършат няколко неща, първото от които е стратегически интерес за България: пробутване на нов кулоар, който е липсвал в предлагането на Европейска комисия, а точно София - Скопие - Тирана - Дуръс. По тази автомагистрала ще се движи " доста повече политика, в сравнение с коли ", счита Новаков.

" Второто, което свършихме - има план в България на повече от 100 година за прокопаване на канал от Русе през Шумен, Търговище, Девня, Разград, Провадия, Варна. Считам, че това е мащабът, с който би трябвало да занимаваме мозъците си, а не ремонтът на жълтите павета. Ако мислите, че това е фантазия, мога да изпратя да видите предлагането на Европейска комисия, в което е залегнало построяването на канал от Русе до Букурещ - 67 км, финансиран с европейски пари. Не свързва два водни канала, дали е част от интернационален транспортен кулоар - не е. Кое ни стопира тогава ние да построим канал, който да понижи пътя от Атлантическия океан до Черно море с два дни и 200 км, който да наброява цяла Североизточна България, да създава електричество и да събираме пари от такси?! ", попита риторично евродепутатът.

Снимка: Иван Коловос

Според него това са измеренията, в които би трябвало да мислим. " Много значим инструмент, от който не се възползваме освен ние, а и не е доста известен, е стартиралият още по времето на Жан Клод Юнкер, а в този момент се разви с пари от програмата за " Свързана Европа " - да строим инфраструктура с двойни цели - назовава се военна подвижност - по-здрави мостове, по-широки тунели, по-широки автомагистрали. В спокойно време пропуща повече трафик, а в случай че се наложи, се употребява и за напредване на тежки машини ", изясни Новаков.

Темата за транспортните връзки сред България и прилежащите страни разяснява и  Димитър Савов , шеф на Дирекция " Национална транспортна политика " в Министерство на превоза. 

" Наш главен приоритет е развиването на транспортната съгласуваност с акцент върху възстановяване на инфраструктурата, както на железопътната, по този начин и на пътната. Също по този начин да следим процеса на развиване на трансевропейската транспортна мрежа. Ние защитихме нови коридори, което е доста хубаво, само че е и огромно обвързване, тъй като ние освен получаваме пари, само че би трябвало в съответните периоди да сме изпълнили това модернизиране, което е на три стадия - до 2030 година, до 2040 година и до 2050 година ", изясни специалистът.

Снимка: Иван Коловос

По думите му обаче все още напредъкът изключително в жп инфраструктурата не е изключително добър. " До 2030 година имаме обвързване да изградим главната мрежа на територията на България, която е прекомерно огромна ", посочи Савов.

Той бе безапелационен, че различен приоритет за Министерство на превоза е зеленият преход.

" Основното, което вършим, е да дадем приоритет на екотранспорта и главно на жп превоза. Сега работим и за нов преносим състав, нови по-добри системи за сигурност и сигурност. Насочили сме се също към развиване на интермодалния превоз, способствуващ за зеления преход. Във водния превоз са значими връзките на пристанищата с жп и пътната мрежи, развиването на пристанищата, системите за сигурност и сигурност и за опазването на чистотата на водите, както и внедряването на интелигентните системи във всички типове превоз ", съобщи шефът на Дирекция " Национална транспортна политика " в МТС.

Димитър Савов изясни и каква е обстановката в транспортните връзки със прилежащите страни.

Снимка: Иван Коловос

" Ще стартира с Румъния, като кажа, че не напредваме бързо със строителството на нови мостове, тъй като не стига единствено предпочитание от едната страна. На думи имаме поддръжка, само че в реалност от Букурещ имаше претекстове да не напредват плановете. Единият претекст на Румъния беше, че нямаме постоянно държавно управление, а другият - че не сме изпълнили всички ограничения по плана " Fast Danube ", който е за възстановяване на навигацията по река Дунав дружно с румънската страна. Тези претекстове също отпаднаха, защото всички ограничения бяха изпълнени ", заключи специалистът.

Развитата транспортна инфраструктура, без значение жп или пътна, е съществена причина за ефикасен, сполучлив, резистентен превоз, който да спомага за пълноценното консолидиране на стръмната в ЦИЕ. България се намира в кръстопътно състояние и нейният директен капацитет способства за развиването и уравновесено районно развиване - това сподели при започване на своята презентация доктор Дина Цоневска - основен специалист в Дирекция " Пътна сигурност и обмисляне на дейностите по РПМ " в Агенция " Пътна инфраструктура ".

Снимка: Иван Коловос

Тя изясни, че АПИ разпознава като главен проблем това, че по главните ни посоки има липса на непрекъснати поредни и непрекъснати транспортни мрежи, които да обезпечават бързо и безвредно напредване на по-дълги дистанции.

Снимка: Скрийншот/You Tube

В поддръжка на думите си доктор Цоневска сподели презентация, на която в алено са изобразени инфраструктурни планове, построени до 2000 година, в лилаво са построените планове в интервала 2000-2010 година, в синьо - тези след 2010 година, в зелено - планове като разширението на път 1-1, нов лот от автомагистрала " Хемус ", и жълто - тези сс планова подготвеност, които включват лотове от автомагистрала " Хемус ", бъдещата автомагистрала от Русе до Велико Търново и още един лот от път 1-1 Видин - Ботевград. В алената прекратена линия пък сподели бъдещите стратегически трасета на АПИ. Те обрисуват посоки както Север Юг, също по този начин и посоки Изток Запад. По думите на доктор Цоневска на автомагистрала " Европа " би спомогнала за олекотяването на трафика от автомагистралите " Струма " и " Тракия " и Софийския околовръстен път.

Снимка: Скрийншот/You Tube

Цоневска показа и плановете, включени в Програма " Транспортна съгласуваност " 2021-2027.

След което насочи вниманието съм към Зеления преход. Транспортът е главен източник на излъчвания от азотни оксиди, като количеството им доближава до 52% от националните излъчвания и е един от главните източници на замърсяване на въздуха с ФПЧ, както и измежду главните източници на замърсяване на въздуха. За замяна на високоемисионните коли с електрически такива се планува построяването на зарядни станции по протежението на републиканската пътна мрежа, заложени в ПВУ. Необходимо е да се подсигурява минимално покритие за обществено наличните зарядни точки, предопределени за тежкототаврни и леки коли по главната TEN-T мрежа в проекта е заложено да бъдат ситуирани на 60 км оптимално разстояние една от друга, а по широкообхватната TEN-T мрежа за леките коли оптимално разстояние е 60 км, а за тежкотоварното - 100 км., обясни специалистът от АПИ.

Д-р Дина Цоневска направи и няколко изводи вследствие на споделеното:

- ниската степен на изграденост на пътната мрежа от висок клас лимитира икономическото развитие;

- до построяването на автомагистрали, високоскоростни пътища и пътните връзки към тях ще обезпечи по-рационална пространствена организация на националната транспортна мрежа и връзки сред страните от ЦИЕ;

- построяването на зарядна инфраструктура за различни горива по републиканската пътна мрежа ще насърчи поетапното евакуиране на използвани остарели високоемисионни коли със замяната на електрически такива.

Диян Димов - изпълнителен шеф на порт Бургас, обърна внимание върху морския превоз. 

" Темата за зеления преход в морския превоз е с огромна дълготрайност. Само след няколко дни ще бъде празнувана 50-годишнината от приемането на интернационалната спогодба за попречване на замърсяването от кораби " Марпол " ", разгласи той, като добави, че пристанище Бургас има общоприет проект за развиване с екологична устременост от над 25 години.

Снимка: Иван Коловос

" Следвайки този документ първо изведохме производствата и претрупаните интервенции, които с огромна степен създаваха причина за замърсяване на морската и въздушната среда. Вече трета година с учени от Университет " Проф. доктор Асен Златаров " в Бургас извършваме мониторинг по пет индикатора на морската среда. За огромна наслада мога да доклада, че данните показват средна стойност в пристанището, което демонстрира, че подхванатите ограничения водят до резултат ", добави Димов.

Според изпълнителния шеф на пристанище Бургас единствено през 2022 година климатичните промени могат да бъдат дефинирани като злополучие.

" За първи път в Бургаския залив бе измерена скорост напразно над 35 метра в секунда. Това сътвори изключителни компликации. В същото време констатирахме смяна и в розата на ветровете (векторна диаграма, която се употребява в метеорологията и градоустройството - бел.ред). За последните три години от североизток-изток главно направление напразно имаме смяна от запад-югоизток. Това демонстрира, че климатичните промени въздействат негативно във всеки един детайл от околната среда ", сподели още Диян Димов.

Снимка: Иван Коловос

По думите му една от подхванатите ограничения против замърсяването е да се изнесат два от терминалите отвън региона на градската среда, а същевременно новата зона за свободен достъп е най-зеленият терминал в Европейски Съюз със своите заложени 20 % зелени площи. 

" Друг обект, който беше в изискванията на подготовка за зеления преход, е новият вълнолом. Той даде опция за последващото развиване на пристанище Бургас ", безапелационен бе шефът му. Димов напомни, че задачата е на половина да бъдат съкратени вредните излъчвания до 2050 година и морският превоз да бъде в звук с общите политики на Европейски Съюз и на международната морска общност. 

Никола Косев , шеф " Експлоатация " в Пристанищен терминал Бургас запад, пък описа за активността на БМФ Порт Бургас АД - напълно частен пристанищен оператор, който е и най-големият подобен в страната. По думите му в Бургас оперират шест пристанищни оператора, като единственият обществен е Пристанище Бургас.

" Инвестирали сме 165 млн. евро в инфраструктура и машинизация, в осведомителни системи, рационализация. По силата на концесионния контракт всичко, което построим в границите на концесионната територия, един месец след въвеждане в употреба става държавна благосъстоятелност, в това число всички рехабилитации и трайно прикрепени уреди. След първичния интервал от 35 година на концесионните ни контракти, с помощта на преизпълнение на отговорностите към страната за вложения, концесиите ни бяха удължени с още 11 години, което ни разрешава да продължим със същия ритъм на инвестиция ", изясни Косев.

Снимка: Иван Коловос

Много от вложенията им, с изключение на чисто стопански, са ориентирани и към запазване на околната среда и ограничение на нездравословните излъчвания от активността им, както и нездравословните излъчвания на трафика, който минава през техните терминали. Политиката на сдружението се основава на концепцията, че една самодейност в посока на околната среда и въобще благоденствието на бизнеса и хората, с цел да има резистентност, би трябвало да бъде ръка за ръка с икономическата логичност и аргументираност. Икономическата непоклатимост дава непоклатимост и причина за развиване и на зелените решения, безапелационен е специалистът.

Косев акцентира, че през годините са построени доста уреди, целящи от ограничение на запрашеността в околната среда до ограничение на нездравословните излъчвания. Като образци даде а електрифицираните мобилни кранове, развиването на разнообразни съоръжения и уреди, само че най-същественото съгласно него е инвестицията в инфраструктура, човешки запас и терминални операционни системи, които да дадат успеваемост на развиваната активност.

Снимка: Иван Коловос

" Защото един и същи товар може да бъде обработен с дизелова технология за 5 часа или за един час. А ние се стремим към оптималната скорост на обработката, което да води до по-малко излъчвания, генерирани от корабите, от механизацията и от превоза ", акцентира Никола Косев.

Той, също като други участници в полемиката, посочи, че един от най-големите генератори на нездравословни излъчвания в Европейски Съюз и света е транспортният бранш. В България той е единственият, който продължава да ги усилва през последните години, обратно на останалите браншове, развити в Европейски Съюз. В рамките на страната и в Европейски Съюз над 70 на 100 от излъчванията са генерирани от автомобилния превоз, до момента в който при железопътния е под 0,4%.

" Базирайки се на тази фактология, ние развиваме мултимодална съгласуваност в страната, която е и в линия с националната политика за развиване на интермодалността. Една от най-сериозните ни вложения, която е реалност от началото на годината, е построяването на интермодален терминал в индустриалната зона Божурище. Не можем да подценяваме пристанищата и тяхната роля в логистичните вериги и респективно отпечатъка върху околната среда. Над 70% от външнотърговския продан на Европейски Съюз се случва по море. Затова ние в БМФ порт имаме вяра, че е време страната да се ориентира по-фокусирано - и на национално равнище, и като бизнес - върху тези дребни елементи, които могат да бъдат приложени бързо и да донесат бърза успеваемост ", акцентира още специалистът.

И изясни, че ниският % на жп транспортите от позиция на товарното превозване в страната и в Европейски Съюз се дължи на това, че те са стопански неконкурентноспособни по отношение на автотранспорта. Конкретно в България разликата сред мултимодалния и автомобилния превоз клони към 30 %. В същото време себестойността на жп релацията същите 30% се образуват от инфраструктурната такса, платима към НКЖИ. " Вярвам, че политическата устременост, създадена от страната, ще бъде прилагана все по-конкретно с съответни ограничения, тъй като положителните планове са едно, само че практическите приложения напълно друго ", заключи представителят на Пристанищен терминал Бургас запад.

Емануел Мостакас , изпълнителен шеф на ГЕКТЕРНА, който също взе участие в полемиката " Транспортна сигурност и съгласуваност на страните от ЦИЕ. Устойчиви цели и планове ", разбираем, че съставлява частна компания, която от 60 години е на пазара, като в границите на изявлението си акцентира какъв брой значима е ролята на частния бранш, без значение от политическата воля във връзка с инфраструктурата.

Снимка: Иван Коловос

Дейността на ГЕКТЕРНА е обвързвана със строене и влагаме в транспортна инфраструктура и в инфраструктура в електроенергетиката.

" Ние сме на Балканите и доста години се опитваме да се разграничим един от различен, сътворяваме загради, бариери, психически и действителни такива. Съвсем неотдавна разбрахме, че ни би трябвало транспортна сигурност, съгласуваност, зеленият преход също участва какво значима тематика. И внезапно си даваме сметка, че нищо от това не може да бъде реализирано без съдействие. Положителната страна е, че това, което преди няколко години смятахме за неизпълнимо, в този момент към този момент се осъществя ", акцентира Мостакас.

" В Гърция да вземем за пример виждаме неща, които до преди 10 година единствено се надявахме, че ще се осъществят. Изведнъж виждаме съглашение за взаимносвързаност сред жп структурите, виждаме и съдействие сред огромните пристанища Варна, Кавала, Бургас, Александруполис. Тоест тези значими действия към този момент се осъществят и няма да мине дълго време преди да бъдат завършени. Разбира се, нужни са и старания, и пари, само че всичко е изпълнимо ", сподели още Мостакас, който акцентира насладата си от този прогрес.

Снимка: Иван Коловос

По думите му обаче даже в другите страни да има политическа воля, без присъединяване на частния бранш не може да се изпълнят доста неща. Той даде за образец зеленият преход в електрификацията, в подвижността, съдействието във връзка с интермодалните форми на превоз.

Друг образец, който даде е пристанището на Кавала, което неотдавна е приватизирано и отдадено на концесия. " Аз съм един от акционерите на организацията, която ще поеме това пристанище. Дадохме си сметка, че проектите за връзка на пристанището с жп мрежата са за повече от 10 години напред. Сътрудничеството с Варна ще бъде добра концепция, само че без да има действителна връзка сред пристанищата ще си остане единствено концепция. Разговаряме с нашето министерство, имаме поддръжка и от българската страна, само че решенията изискват да се форсира интервалът за реализиране на връзката с интерконектори. С осем години редуцираме интервала и се надяваме скоро да имаме действителна връзка ", сподели още изпълнителен шеф на ГЕКТЕРНА.

Той загатна и още един компонентен, касаещ положителната инфраструктура и частния бранш - основаването на зарядни станции за електрическите автомобили. " В един миг всички ще схванат, че всичко това е значимо и че не е проблем на транспортната инфраструктура, а по-скоро на енергийните оператори и мрежите им. Тоест би трябвало да се ангажират институциите, които са виновни за преноса на електрическа енергия. Във всички страни, които познавам, институциите до този миг не съумяват да си сътрудничат. Има някои изключения, в които случаи проблемите се вземат решение с дейности на частния бранш, който се пробва да сплоти другите гледни точки и да даде решения ", заключи Мостакас.

Снимка: Иван Коловос

Според Васил Лясков , изпълнителен шеф на ПИМК Холдинг, за да може да има смесен превоз, това допуска товарите да слязат от камионите. 

" За да се случи това би трябвало всички останали модели на различен превоз да бъдат основани по този начин, че да могат да извършват своята цел безпрепятствено или най-малко релативно безпрепятствено. Те би трябвало да бъдат стопански преференциални за този, който ги прави и ценово да дават отговор на условията на купувача. Абсолютно никой, в полза на истината, в огромния бизнес не се интересува от въглеродния си отпечатък. Прави го от позиция маркетинг и в диалозите ни с огромни клиенти излиза наяве, че те желаят единствено да прибавят стойност за своите акционери ", разяснява той.

Снимка: Иван Коловос

Директорът на ПИМК Холдинг означи, че железопътният превоз генерира една пета от въглеродния отпечатък, който генерира шосейният превоз.

" И все пак едвам 17 на 100 е делът на жп превоза от европейския сухопътен превоз. В Европейски Съюз по принцип 90 % от товарите минават по вода. И тези 17 процента не са се променили през последните 10 година, макар развиването като цяло и като размери. От позиция на това, че търговията пораства, този дял не е нищо впечатляващо, изключително като имаме поради, че от 2030 година проектът на Европейски Съюз е този дял да се усили с 50 %. От тези 17 на 100 половината са стандартен трафик - това са артикули, които няма по какъв начин да превозиш по различен метод. Примерно въглища или дървесина. И другата половина е интермодален трафик. Ако желаеме да увеличим в поставения период, задачата е доста сложна ", добави Лясков.

Снимка: Иван Коловос

Модераторът на полемиката Илия Левков заключи казаното с думите, че е извънредно време бариерите на Балканите да бъдат отстранени.

" Толкова години на Балканите се разделяме и слагаме бариери. Ако няма бариери на Кулата, на Капитан Андреево, Русе, Видин, представяте ли си какъв брой по-лесно хората ще споделят между тях като нации, култури и бизнес. Ние сами слагаме кол в колелото на напредъка. Ако продължим да сме аналогови, ще би трябвало да се върнем към старите си черно-бели тв приемници. Защото ние мислим в черно и бяло, а светът е пъстър. Много е значимо какво ние тук ще излъчим към нашите деца. Пред нас е едно голямо предизвикателство какво ще им дадем в завещание. Дали ще бъдат черно-бели тв приемници и ще продължаваме да се разделяме или ще бъдем общественост. Ще бъдем освен транспортна съгласуваност, а тя ще ни даде опция да бъдем културно свързани, езиково и бизнес свързани и ще бъде една страхотна общественост, където през днешния ден можем да пием кафе в София, а след няколко часа в Гърция или Румъния. С другари и с бъдеще!. Аз имам вяра в бъдещето на всички балкански нации дружно ", приключи той.

Снимка: Иван Коловос

Събитието е проведено от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с план ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", Енергео, Българска банка за развиване, Електроенергиен систематичен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт " Големи данни в интерес на интелигентното общество " (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни потребители " (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

се реализира с медийната поддръжка на Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.  
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР